No tot és negre

Temática: 
04/25/2014

La tradició i el boom vinícola dels últims 25 anys ens parlen gairebé exclusivament dels “negres” del Priorat. “Aquests són els millors vins negres espanyols que he tastat mai”, va proclamar Robert Parker a principi dels anys noranta. “Este es el reino de la pizarra de donde han surgido algunos de los mejores tintos españoles”, proclama el crític Carlos Delgado. De la mateixa manera, molts anys abans, a mitjans dels anys setanta, el fundador de l’INCAVI, Jaume Ciurana, ja va deixar escrit que “és en els vins negres del Priorat on tenim a Catalunya un diamant en brut”.

Tot plegat, és ben veritat. Però els anys passen i les coses canvien fins al punt que, a dia d’avui, a les dues denominacions de la comarca del Priorat (DO Montsant i DOQ Priorat) hi ha més d’una cinquantena de cellers que elaboren vins blancs d’una qualitat altíssima. La llista dels cellers de Montsant i Priorat que participaran en el nostre Tast de Blancs de la Fira del Vi de Falset (Relació Definitiva Vins Tast de Blancs), que organitzem des de fa catorze anys, són l’evidència palpable que (encara que aquesta sigui una terra on predominen els vins negres) els blancs també hi tenen el seu espai i, paulatinament, s’han fet forat. Fa només deu anys hagués estat difícil reunir en un tast una quinzena de blancs de la comarca, ja fossin de Montsant o Priorat.

Que els vins blancs de la comarca, ja siguin de Montsant o Priorat, siguin menys coneguts que els negres, no significa que no siguin igualment excepcionals. Només cal donar un cop d’ull a les guies de referència que es publiquen anualment.

Per norma general, la majoria dels blancs que s’elaboren en aquesta terra han estat sotmesos a fermentació i alguna mena d’envelliment en bóta. Per  exemple, ins de garnatxa blanca vella, que viatgen a soles o en companyia d’altres varietats. Com diu el crític Carlos Delgado: “blancos con la impronta especiada y los leves tostados de la madera nueva, de frutosidad madura, elegantemente vestidos de notas florales, con la acidez oportuna y el sabor fresco, ligeramente goloso. Y dotados de la virtud suprema: la que aúna finura y complejidad con potencia y sabor. Lo que hoy es patrimonio de unos pocos”.

Tast de Blancs de la Fira del Vi de Falset