Degustacions de vins dolços, rancis i misteles de la DOQ Priorat i la DO Montsant a Aguiló Vinateria

Temática: 
10/25/2016

Aguiló Vinateria de Falset dedicarem el cap de setmana de la Castanyada i Tot Sants als vins dolços, rancis i misteles de la DOQ Priorat i la DO Montsant. Del dissabte 29 d’octubre i fins al dimarts 1 de novembre, l’enoteca oferirem en horari comercial degustacions d’aquests vins tradicionals, sense els quals seria difícil entendre la cultura vitivinícola de la comarca del Priorat.

Aguiló Vinateria volem contribuir així a donar a conèixer aquests vins típics, sovint no massa reconeguts tot i ser veritables joies, riques en matisos aromàtics i sensacions, tant en nas com en boca.

De fet, al bloc ja hem parlat en alguns articles d’aquest tipus de vins. Al post “El Vaticini del Rancis”, recollíem un fragment del que Jaume Ciurana va deixar escrit al llibre ‘Els vins de Catalunya’ l’any 1979. Deia així, prenguin-ne nota: “Un capítol diferent és el dels rancis… Encara ha de sortir la firma, la Cooperativa o l’entitat que s’enfronti, amb rigor, a l’elaboració i a la comercialització posterior d’un vi ranci”. I afegia: “Hi ha un mercat que pot absorbir aquests vins, dotats naturalment de tot allò que ha fet dels Oporto i del Xerès uns vins coneguts i consumits mundialment”.

Un cas menys conegut, del que també n’hem parlat, és el del llibre ‘Per geni al Priorat’, editat el 1894 pel porrerà Bonaventura Aguiló Aulèstia. Un llibre de versos –un exemplar dels quals pot consultar-se a l’Arxiu Comarcal del Priorat– que, en segons quines coses, sembla escrit avui dia.

Bonaventura Aguiló Aulèstia escriu el següent: ¿Y qué’n direm dels vins rancis / que’n surten del Priorat? / Preguntarho als inglesos / que sempre los han comprat”. I l’escriptor s’atreveix a comparar-los amb els seus competidors, que no eren altres que els vins d’Oporto i Burdeus: “Los vins d’Oporto y Burdeos / tenen fama y estimats / mes jo crech que an els nostres / jamay hi han arribat”.

Per anar acabant, el que dèiem a l’inici. Si voleu descobrir els rancis, dolços i misteles de Priorat i Montsant, i tota la tradició que hi ha al seu darrere, en teniu una molt bona oportunitat a Aguiló Vinateria. Us estarem esperant.